Aké sú hlavné zásady úspešného dojčenia a výhody pre dieťa aj matku?

Aké sú hlavné zásady úspešného dojčenia a výhody pre dieťa aj matku?>

Materské mlieko je tou najlepšou stravou, ktorú môžete v prvých mesiacoch dať svojmu bábätku. Úspešne začať a ďalej bez ťažkostí dojčiť však nie je úplnou samozrejmosťou. Čo vám pomôže úspešne dojčiť a čomu sa na druhej strane určite vyvarovať?

Prečo je materské mlieko pre dieťa najlepšou voľbou?

Aj keď dojčenie nemusí ísť úplne ľahko od úplného počiatku, stojí za to zaňho zabojovať.  O pomoc môžete požiadať už v pôrodnici skúsené zdravotné sestry, prípadne osloviť laktačné poradkyne vo vašom okolí.

Dojčenie poskytuje dieťatku mnoho výhod. Podporíte ním bližšiu fyzickú a emocionálnu väzbu medzi vami a dieťatkom, vďaka čomu bábätko získa silnejší pocit bezpečia.

Význam dojčenia pre bábätku tu však nekončí. Medzi najdôležitejšie zdravotné výhody patria:

Optimálny zdroj živín pre bábätko

Materské mlieko je svojím zložením optimálne prispôsobené potrebám vášho bábätka. Poskytuje mu všetky zložky na jeho výživu a pokrytie dostatočnej hydratácie. Nájdeme v ňom dostatok základných makroživín, ako sú cukry, tuky, všetky zložky bielkovín, ale aj všetky potrebné mikroživiny, vrátane minerálov a vitamínov. Aby mohla maminka všetky tieto živiny dieťatku poskytnúť, musí mať pestrú vyváženú stravu a dostatočný príjem tekutín. V období dojčenia preto dbajte na zdravé stravovanie.

Podpora imunity bábätka

Malé bábätko sa rodí s nezrelým imunitným systémom, ktorý u neho dozrieva až neskôr. Maminka môže tento proces podporiť práve dojčením. V prvým mesiacoch života mu vo forme materského mlieka podáva potrebné protilátky  a zároveň podporuje dozrievanie jeho vlastnej imunity. Materské mlieko obsahuje aj oligosacharidy, ktoré sú známe prebiotickými účinkami. Tieto látky podporujú správne osídlenie čriev dieťatka priaznivými baktériami.

Ľahšie trávenie

Dojčené bábätká majú v porovnaní s deťmi kŕmenými dojčenským mliekom menej tráviacich ťažkostí. Je u nich menšie riziko vzniku zápchy, dojčenskej koliky, či hnačiek.

Menšie riziko chronických ochorení

Dojčenie má na dieťatko aj dlhodobý pozitívny efekt na zdravie. Ukazuje sa, že dojčené deti mávajú nižšie riziko rozvoja alergií, cukrovky, celiakie, dokonca aj určitých typov leukémie. Navyše, dojčené deti majú neskôr v živote o čosi nižšie riziko rozvoja obezity a zdá sa, že si ľahšie udržujú optimálnu hmotnosť.

Aký je význam dojčenia pre matku?

Z dojčenia však nezískava len dieťatko, ale aj maminka. Skorý začiatok dojčenia po pôrode urýchli proces zavinovania maternice. Návrat maternice do jej pôvodnej veľkosti majú na svedomí hormóny, napríklad oxytocín, ktorý sa vo zvýšenej miere uvoľňuje práve pri dojčení. Práve preto môžete pri dojčení v šestonedelí pociťovať bolesti v podbrušku, veľmi podobné silnejším menštruačným bolestiam.

Dojčenie má však aj dlhodobý priaznivý vplyv na zdravie matky. Čím dlhšie žena v živote dojčí, tým má nižšie riziko rozvoja viacerých druhov rakoviny, vrátane rakoviny prsníka, vaječníkov, či rakoviny endometria maternice. 

Aké sú ďalšie výhody dojčenia?

Zdravotné benefity nie sú však to jediné, čo oceníte. Materské mlieko máte vždy dostupné v správnej teplote. Nepotrebujete ho vopred pripravovať, zohrievať, či prenášať mnohé veci pri cestovaní.

Na tvorbu materského mlieka investujete iba do vlastnej vyváženej stravy a dostatočného príjmu tekutín. Na druhej strane, dojčenské mlieko nestojí zanedbateľnú sumu a popri nákladoch na plienky tvorí významnú časť rodinného rozpočtu. K jeho podávaniu potrebuje ďalej dokúpiť dojčenské fľaše, ktoré treba pravidelne sterilizovať a minimálne v prvom roku života dieťatka používať na prípravu dojčenskú vodu.

V súčasnej dobe je dôležitý aj ekologický aspekt dojčenia. Materské mlieko je pre prírodu neškodné a nezaťažuje ju tak, ako výroba a preprava dojčenského mlieka.

Aké sú hlavné zásady úspešného dojčenia?

Takmer každá žena je schopná svoje dieťatko dojčiť. Telo ženy sa na dojčenie pripravuje počas celého tehotenstva.

Po pôrode sú prsníky pripravené začať tvoriť dostatok materského mlieka, ale na spustenie tohto procesu je nutné dieťatko včas a často prikladať. K prvému priloženiu k prsníku by malo dôjsť už na pôrodnej sále, ideálne do 30 minút po narodení dieťatka.

Vďaka zavedeniu rooming-in v pôrodniciach, môže maminka bábätko prikladať často a dojčiť ho hocikedy, keď o to prejaví záujem. Čím častejšie a silnejšie bábätko saje, tým viac materského mlieka sa tvorí. Počet dojčení by sa mal odvíjať od potrieb bábätka a nepodriaďovať sa žiadnym obmedzeniam či striktnému rozvrhu. V prvých týždňoch života sa bábätko dojčí veľmi často, zväčša v časových rozostupoch 2 až 3 hodiny. Nie je preto nič výnimočné, ak je to na začiatku aj 15- krát za deň.

Bábätko dojčite aj v noci a to na začiatku v podobných intervaloch ako cez deň. Pokiaľ potrebujete množstvo mlieka zvýšiť, sústreďte sa najmä na časté nočné prikladanie. V noci je totiž tvorba hormónu prolaktínu najvyššia.

Úspech dojčenia závisí aj od správnej polohy bábätka. Tá je pre hladký priebeh veľmi dôležitá, pretože jednak umožňuje dieťatku správne sa na prsník prisať, ako aj poskytuje komfort pre obidve strany.  Existuje niekoľko polôh na dojčenia, z ktorých by si maminka mala vybrať niekoľko, ktoré budú jej a jej dieťatku vyhovovať.

Počas dojčenia sa o prsníky vhodne starajte. Po každom dojčení ošetrite bradavky ochranným krémom na bradavky, aby ste predišli ich poškodeniu a silnému podráždeniu. Zdraviu prsníkov prospieva aj pravidelné nosenie prsných vložiek do podprsenky.

Avšak, azda najdôležitejšou časťou úspešného dojčenia je nastavenie maminky. Dôverujte svojmu telu. Dokáže vytvoriť dostatok mlieka pre vaše bábätko a celé dojčenie pôjde po istom čase hladko. Zbytočný stres, napätie, ako aj nedostatok spánku sa môže prejaviť na tvorbe a množstve mlieka. Snažte sa preto čo najviac oddychovať a zbytočne sa nestresovať.

Aké sú časté chyby počas dojčenia?

To najlepšie, čo môžete na začiatku dojčenia urobiť, je časté prikladanie bábätka k prsníku. Maminky však niekedy pristúpia k príliš skorému prikrmovaniu bábätka umelým mliekom, alebo príliš včasnému používaniu cumlíkov, čo však môže tento proces spomaliť.

V súčasnosti sa odporúča dojčiť bábätká podľa ich potrieb, nie podľa striktného rozvrhu.

Mnohé ťažkosti pri dojčení spôsobuje dojčenie v nesprávnej polohe alebo nedostatočné prisatie bábätka. Správna technika dojčenia zabráni nesprávnemu prisatiu, bolestiam vášho chrbta, či poraneniu bradaviek. Stojí za to si vhodné polohy včas naštudovať, prípadne sa o nich poradiť s odborníkom.

Pri dojčení záleží aj na dĺžke satia z jedného prsníka. Materské mlieko sa totiž uvoľňuje po častiach. Na začiatku bábätko pije predné mlieko, ktoré je bohaté na vodu a tekutiny. Až neskôr sa z prsníka začne uvoľňovať zadné mlieko, ktoré má vyšší obsah tukov a je pre dieťatko sýtejšie. Pokiaľ žena počas dojčenia vymení prsníky príliš skoro, môže bábätko rýchlo cítiť hlad opäť. Nechajte bábätko piť z jedného prsníka až dovtedy, kým sa samo pustí.

K ťažkostiam vedie aj zanedbanie prvotných príznakov bolesti bradaviek alebo prsníkov. Každý pocit nepohodlia sa snažte čím skôr riešiť. Pokiaľ začnete pociťovať bolesť bradaviek pri dojčení, skontrolujte, či sa vám nezačínajú tvoriť na bradavkách trhlinky. Tie bývajú veľmi bolestivé a môžu krvácať, čo ďalšie dojčenie zbytočne skomplikuje. Dávajte pozor na množstvo mlieka, najmä či sa vám nezačína tvoriť v prsníku hrča. Stavte na kvalitné prsné vložky a ochranné krémy na bradavky. V čase väčšej produkcie mlieka môžete použiť odsávačky mlieka.

Čomu je nutné sa počas dojčenia vyhnúť?

Dojčenie je spôsob stravovania tých najzraniteľnejších človiečikov na svete. Takmer čokoľvek, čo dojčiaca žena zje, vypije alebo v inej forme príjme do svojho tela sa v nejakej forme prejaví v zložení materského mlieka. Každá maminka by sa preto mala za každú cenu vyhnúť prijímaniu pre bábätko škodlivých látok. Samozrejmosťou by malo byť vyhýbať sa:

  • Alkoholu,
  • Fajčeniu ,
  • Rôznym návykovým látkam,
  • Škodlivým liekom, pri ktorých predpisovaní vás lekár upozorní na nevhodnosť užívania počas dojčenia.

Tieto látky majú dlhodobý nepriaznivý vplyv na celkové zdravie bábätka, nielen v jeho útlom veku, ale môžu zanechať trvalé stopy na jeho zdraví.

Akou stravou je vhodné dojčenie podporiť?

Na tvorbu materského mlieka potrebuje maminka prijímať dostatočné množstvo kalórií, vyváženú stravu bohatú na vitamíny a minerály, ako aj zabezpečiť si dostatočný príjem tekutín.

Pokiaľ žene samotnej chýbajú určité živiny, môže to ovplyvniť množstvo produkovaného mlieka. Na začiatku dojčenia preto dbajte na správny príjem železa a vitamínov skupiny B, ktoré môžu z dôvodu straty krvi po pôrode v tele chýbať. Zdravú stravu preto podporte potravinami ako je ovos a iné celozrnné potraviny, tmavú listovú zeleninu, kvasnice, orechy, semená, mrkvu, cviklu a iné vhodné druhy ovocia a zeleniny. Pokiaľ vaše bábätko netrpí dojčenskými kolikami, môžete postupne zaviesť do stravy aj potraviny, ako sú strukoviny.

Na doplnenie tekutín môžete staviť na čaj na dojčenie, ktorý obsahuje aj vhodné bylinky podporujúce tvorbu mlieka. K najčastejšie používaným rastlinám v týchto čajoch patria fenykel a senovka grécka.

Čaj na dojčenie

Aké problémy sa môžu počas dojčenia vyskytnúť?

Každá budúca maminka by sa mala pripraviť aj na fakt, že dojčenie je síce úplne prirodzené, ale nemusí ísť hneď ľahko a hladko. Na začiatku dojčenia bývajú ťažkosti bežné, ale správnym prístupom sa dajú zvládnuť. V prípade komplikácií preto neváhajte vyhľadať pomoc.

Čo by vás na ceste za dojčením mohlo zaskočiť?

Vpadnuté bradavky

U väčšiny žien sa po stimulácii bradavky vztýčia a bábätko sa na ne môže bez ťažkostí prisať. Lenže, isté percento žien má aj napriek tomu bradavky stále ploché, alebo dokonca vpadnuté. V takomto prípade môžete bábätku pomôcť pomocou silikónového klobúčika, prípadne povytiahnuť bradavky podtlakom pomocou korektora bradaviek. Takto prispôsobíte tvar bradavky, čo umožní prisatie bábätka a bezproblémové dojčenie.

Pomôcky na dojčenie

Popraskané bradavky a ragády na prsníkoch

Bábätko pri dojčení saje dosť prekvapujúcou silou, na čo bradavky nie sú zo začiatku prispôsobené. Môže sa preto stať, že dôjde k ich poraneniu, až vytvoreniu trhliniek. Tie sú samozrejme, bolestivé, nepríjemné a môžu až krvácať. V tomto prípade je lepšie v dostatočnom predstihu myslieť na prevenciu.

Ešte pred pôrodom začnite bradavky ošetrovať ochranným krémom na bradavky a s jeho aplikáciou pokračujte aj neskôr po každom dojčení. Dbajte na správne prisatie dieťatka a vhodnú polohu dojčenia. Ak začnete pociťovať bolestivosť bradaviek, zvýšte starostlivosť o vaše prsia a prípadne používajte chrániče bradaviek.

Ochranný krém na bradavky

Nedostatočná tvorba mlieka

Mnohé čerstvé maminky sa obávajú toho, či majú pre svoje bábätko dostatok mlieka. Vo väčšine prípadov sú tieto obavy bezdôvodné a maminku zbytočne stresujú. Tvorba mlieka je zo začiatku slabšia a naplno sa spustí až po niekoľkých dňoch od pôrodu. Podporiť ju môžete dostatočným príjmom tekutín, jedla a oddychom. Vhodné sú napríklad čaje na dojčenie.

Vo výnimočných prípadoch však skutočne môže dôjsť k zníženej tvorbe mlieka, čo spozorujete tým, že bábätko má málo pocikaných plienok za deň. Pokiaľ máte obavy, radšej sa poraďte s odborníkom, ako sa doma zbytočne sama trápiť obavami. Stres je jednou z najčastejších príčin zníženia tvorby mlieka.

Samovoľný únik mlieka

Samovoľný únik mlieka je na začiatku dojčenia úplne bežný a niekedy pretrváva aj počas celého obdobia dojčenia. Aj keď ide o prirodzenú súčasť dojčenia, je pre maminku nepríjemný a mokré oblečenie na prsníkoch môže zvýšiť riziko infekcie.

Pomôžete si pravidelným používaním kvalitných vložiek do podprsenky, ktoré vaše prsia aj oblečenie udržia v suchu. Dôležité je len ich pravidelná výmena a to vždy po každom dojčení, prípadne po ich navlhnutí.

Vložky do podprsenky

Nadmerná tvorba mlieka

I keď v prvých dňoch dojčenia budete skôr bojovať s pocitom nedostatku mlieka, neskôr sa tvorba mlieka rozbehne a môžete zažiť práve opačný stav a to, že mlieka budete mať zrazu príliš veľa. Spoznáte to podľa toho, že prsia i bradavky budú napnuté, naplnené a môžete pociťovať tlak až bolestivosť.

Riešením je časté dojčenie bábätka, pričom dieťatko necháte vypiť čo najviac mlieka z obidvoch prsníkov. Ak sú pocity v prsníkoch nepríjemné až bolestivé, časť mlieka po dojčení odstriekajte. Odstraňujte však ale len časť mlieka, pokým nepríjemné pocity poľavia. Ak je mlieka príliš veľa, alebo sa vám v prsníku začala tvoriť hrča, efektívnejšie je použiť odsávačku mlieka.

Odsávačky mlieka

Slabé priberanie bábätka

Maminky sa často obávajú toho, že ich dieťatko slabo priberá. Každú takúto pochybnosť preberte s vaším pediatrom a dohodnite sa na ďalšom postupe. Dojčenie je pre dieťatko to najlepšie, zbytočne ho neprikrmujte dojčenským mliekom bez výslovného odporučenia od pediatra dieťatka. Detičky totiž nepriberajú a nerastú stále rovnakým tempom, ale môžu nastať obdobia, kedy dieťatko priberá pomalšie. Nemusí to ešte naznačovať jeho slabé prospievanie. Zverte sa radšej do rúk odborníka.

Nutnosť užívať lieky u matky

Existuje viacero liekov, pri ktorých je vyslovene zakázané dojčiť dieťatko. Našťastie, týchto liekov  nie je veľa a bežných liekov sa to takmer netýka. Pri každom predpise alebo vyberaní liekov z lekárne sa poraďte s odborníkmi a ak vám lieky odporučia, dôverujte im.

Ďalšie tehotenstvo

Aj keď v minulosti panoval názor, že ďalšie tehotenstvo je pádny dôvod na okamžité odstavenie bábätka, dnes to už neplatí. Tehotenstvo a súčasné dojčenie neohrozí zdravie maminky, dieťatka ani vyvíjajúceho sa plodu.

Do akého veku je vhodné dieťa dojčiť?

Odborníci Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v oblasti správnej výživy dojčiat vydali odporúčania ohľadom potrebnej dĺžky dojčenia detí. Podľa nich by bábätká do veku 6 mesiacov mali prijímať jedine materské mlieko. Do tohto veku  nie je ani potrebné dopĺňať dieťatku dodatočné tekutiny a v prípade potreby zvýšiť príjem vody v horúcom počasí, stačí dojčiť častejšie.

Od veku 6 mesiacov postupne dieťatku zavádzame prvé príkrmy, ale v dojčení by mala maminka pokračovať ďalej a to až do veku 2 rokov. Samozrejme, príkrmy dojčiat majú spĺňať vysoké nároky na kvalitu použitých surovín.

Detské príkrmy