Ako si poradiť s nepríjemnou hnačkou u detí a na čo si dať pozor

Ako si poradiť s nepríjemnou hnačkou u detí a na čo si dať pozor>

Aj keď ide iba o bežnú črevnú virózu, hnačka u malých detí môže byť rizikom. Tento stav by ste nemali zanedbať, ale vhodne liečiť hneď od prvých príznakov. Ako zvládnuť hnačku u detí a ako ju čo najrýchlejšie zastaviť?

Aké sú príčiny hnačky u detí?

O hnačke u starších detí a dospelých hovoríme vtedy, ak spozorujeme minimálne 3 vodnaté stolice za deň.

Ak sa však jedná o bábätko alebo batoľa nosiace plienku, je diagnostika hnačky o čosi náročnejšia. Bábätká totiž zvyknú mávať stolicu častejšie a nepravidelne, kvôli noseniu plienok nemusíte počet stolíc správne spočítať a vďaka ich absorpčným schopnostiam nemusíte vidieť ich presnú konzistenciu. U takto malých detí preto hovoríme o hnačke, ak v plienke spozorujete zelenú alebo žltú stolicu u detí, stolica je redšia ako zvyčajne alebo zapácha. Pri hnačke býva dieťa navyše nepokojné, bolí ho bruško a viac plače.

Najčastejšími príčinami hnačky u detí bývajú infekcie, či už vírusového alebo bakteriálneho pôvodu. U menších detí sa vírusový pôvod hnačiek vyskytuje o čosi viac ako bakteriálny, pretože takto malé deti sú náchylné na ich bežných pôvodcov. Zvyčajne sú zo skupiny rotavírusov, adenovírusov alebo enterovírusov.

Hnačku spôsobenú baktériami môže dieťa chytiť najmä z kontaminovanej vody alebo potravín, prípadne od svojho príbuzného. V našich končinách preto bývajú častejšie až po zavedení príkrmov. Bežnými pôvodcami bakteriálnej hnačky sú Escherichia coli, Salmonella, Campylobacter, Shigella alebo Clostridium difficile.

Hnačky však môžu mať aj iný dôvod. Ak vylúčime možnosť infekcie, prichádzajú do úvahy:

  • Alergie a potravinové intolerancie;
  • Zmeny v stravovaní, napríklad zavedenie novej potraviny do jedálnička môže občas vyvolať krátkodobé tráviace ťažkosti;
  • Užívanie antibiotík;
  • Niektoré celkové chronické ochorenia.

Aké sú riziká hnačky a typické príznaky dehydratácie u detí?

Hnačka u detí je spojená s viacerými rizikami komplikácií. Preto ju netreba podceniť a začať liečiť čo najskôr.

Deťom s hnačkou hrozí:

  • Riziko dehydratácie, pretože hnačkou strácajú množstvo vody, ktorá následne ich telu chýba.
  • Nedostatkom základných elektrolytov, pretože pri hnačke odchádza z tela nielen voda, ale aj vysoké množstvo minerálnych látok. Telo môže mať ťažkosti udržať si najmä správne množstvá sodíka a draslíka.
  • Plienková dermatitída, podráždenie pokožky v oblasti zadočka a genitálií: pri hnačke je pokožka dieťatka v dlhšom kontakte so stolicou, čo vedie k rýchlemu rozvoju plienkovej dermatitídy. Dávajte na to pozor a dieťa čo najrýchlejšie po stolici prebaľte.
  • Nedostatočná výživa: Pokiaľ hnačka trvá dlhú dobu, z tela detí odchádzajú mnohé živiny. Týka sa to najmä hnačiek spôsobených chronickými ochoreniami.
  • Oslabenie imunity a riziko ďalšej infekcie: pri hnačke je organizmus dieťatka vyčerpaný a ak sa stretne s inou infekciou, môže ľahšie ochorieť.

Pri akútnej hnačke je najvážnejším rizikom dehydratácia u detí. Kvôli fyziologickým faktorom sa malé deti dehydrujú rýchlo a môže to mať vážne následky na ich zdravie. Bábätká majú totiž prirodzene vyšší objem vody ako dospelí ľudia, kvôli nezrelosti obličiek majú menšiu schopnosť regulovať si množstvo vody v tele, majú menšiu vodnú rezervu a preto aj menšia strata vody sa u nich rýchlo prejaví dehydratáciou. Na dopĺňanie tekutín preto myslite ihneď, ako u bábätka spozorujete prvé príznaky hnačky.

Či už k dehydratácii došlo, zistíte podľa príznakov:

  • Bábätko močí menej ako zvyčajne, pričom moč zvykne mať tmavšiu farbu;
  • Ústa a jazyk dieťatka sú suché, má menej slín;
  • Ak plače, chýbajú slzy;
  • Pri vážnejšom stave sa dieťa stáva ospalé, nereaguje na podnety tak ako predtým, môže byť ale aj podráždené a nepokojné;
  • Fontanela na hlavičke je stiahnutá nižšie ako zvyčajne;
  • Ak by ste zatlačili na pokožku dieťatka, tak sa nevypne okamžite ako za normálnych okolností, ale trvá jej to dlhšie.

Ako správne poskytnúť pomoc pri hnačke u malých detí?

Základom liečby hnačky u malých detí je dopĺňanie tekutín pomocou rehydratačných roztokov a nie len obyčajnou vodou.

6x HiPP ORS 200 Jablko – rehydratačná výživa 200 ml

Dôvodom je, že deťom pri hnačke nechýba iba voda, ale aj množstvo elektrolytov. Navyše, voda sa lepšie vstrebáva v prítomnosti niektorých minerálov (napríklad malého množstva soli) alebo s čistou glukózou. Kým trochu glukózy môžete do vody pridať sami, so soľou to neskúšajte, ale radšej sa spoľahnite na rehydratačné roztoky pripravené odborníkmi. Môžete to s ňou ľahko prehnať a dieťatku ešte viac uškodiť.

Pri hnačke pomáha aj podávanie probiotík na obnovenie prirodzeného osídlenia čriev priateľskými bakteriálnymi druhmi. Vhodný typ vyberte v závislosti od veku dieťatka.

Nepodávajte lieky proti hnačke u detí sami, ale vždy sa poraďte s lekárnikom. Mnohé prípravky na hnačku nie sú vhodné v tak malom veku.

Veľmi dôležité však je, pozorne sledovať, či sa u dieťatka neobjavujú príznaky dehydratácie. Ak áno, mali by ste vyhľadať lekára.

Ktorým potravinám by sa mali deti pri hnačke vyhýbať?

Tráviaci systém dieťaťa pri hnačke je zaťažený a základom liečby je ho šetriť. Až do úplného zvládnutia hnačky a návrate trávenia do normálu, preto nasaďte dieťatku vhodnú diétu.

Vyhýbať by ste sa mali všetkým potravinám a nápojom, ktoré sú náročné na strávenie alebo môžu zvýšiť riziko dehydratácia. Nevhodné sú najmä:

  • Ovocné džúsy a potraviny s obsahom umelých sladidiel, ktoré môžu hnačku ešte viac zhoršiť z dôvodu obsahu fruktózy, sorbitolu, či iných sladidiel;
  • Sladené nápoje s vysokým obsahom cukrov zvyšujú riziko dehydratácie;
  • Potraviny bohaté na obsah tukov, kvôli záťaži pre tráviaci trakt;
  • Kyslé ovocie, napríklad pomaranče, kivi, citróny, ktoré obsahom ovocných štiav môžu zvýšiť riziko plienkovej dermatitídy;
  • Potraviny s vysokým obsahom vlákniny zaťažujú trávenie.

U väčších detí a dospelých osôb by ste sa mali vyhýbať aj korenistým, pálivým jedlám a kofeínu.

Ako správne nastaviť diétu pri detskej hnačke?

Diéta pri detskej hnačke by mala byť založená na ľahko stráviteľných potravinách, ktoré však dodajú dieťatu potrebnú energiu a výživné látky. Na dopĺňanie tekutín zvoľte rehydratačné roztoky, u malých detí je vhodné aj materské alebo dojčenské mlieko.

Pokiaľ má dieťatko už dané príkrmy zavedené do jedálnička, môžete zvoliť:

  • banány;
  • ryžu a ryžové cereálie;
  • neprisladenú jablkovú šťavu;
  • suchý chlieb, toasty a sucháre;
  • zemiakovú kašu bez pridania masla alebo mlieka.

Obdobie hnačky nie je vhodné na zavádzanie nových potravín do stravy bábätka. Počkajte s tým, až kým sa dieťatko úplne nevylieči.

Kedy už ísť s hnačkou u detí k lekárovi?

Bežnú hnačku by ste so správnym dopĺňaním tekutín mali zvládnuť doma za niekoľko dní. Pokiaľ sa však príznaky hnačky nezlepšujú alebo dieťatko začne prejavovať príznaky dehydratácie lekára vyhľadajte čo najskôr.

V prípade vážnej dehydratácie, pri ktorej je dieťa veľmi ospalé alebo výrazne zmenené, vyhľadajte lekára okamžite.

Aká strava a nápoje sú vhodné pre deti po prekonaní hnačky?

Aj keď príznaky hnačky už odzneli, tráviaci trakt dieťatka potrebuje ešte isté obdobie na úplnú regeneráciu. Opätovné zaradenie potravín do stravy preto musí prebiehať postupne.

Kým pretrvávajú príznaky hnačky dávajte iba vyššie spomenuté potraviny. Keď už príznaky odzneli, dieťatko sa cíti lepšie, môžete postupne zavádzať:

  • Mrkvu a tekvice;
  • Biele jogurty so živými kultúrami na doplnenie probiotík;
  • Mäkké, nie kyslé typy ovocia a zeleniny;
  • Chudé biele mäso;
  • Vajcia;
  • Celozrnné cereálie, najmä ovos a ryžu;
  • Kurací vývar s rezancami a mäsom.

Ak dieťatko zvláda zjesť tieto potraviny bez ťažkostí, môžete postupovať prejsť k normálnej strave.

Ako predchádzať hnačke u detí?

Hnačke u detí môžete predchádzať najmä správnou osobnou hygienou, hygienou pri príprave jedál a nápojov a podporou celkovej obranyschopnosti organizmu.

Základom je pravidelné umývanie rúk a vyhýbanie sa osobám s príznakmi ochorenia.

Pri príprave jedál dbajte na:

  • hygienu pri udržiavaní kuchynského riadu,
  • používanie nezávadnej vody pri príprave dojčenskej formule a príkrmov dieťaťa. V závislosti od veku dieťaťa používajte buď dojčenskú vodu, predtým prevarenú pitnú vodu alebo pitnú vodu.
  • Dbajte na správnu tepelnú úpravu jedla a jeho vhodné skladovanie.
  • Deťom nepodávajte nepasterizované potraviny.
  • Dbajte na vhodné zdravé stravovanie dieťaťa pre podporu jeho celkovej imunity.

Hnačku môžu deti dostať aj kontaktom so znečistenou vodou na kúpaliskách alebo v jazerách. Vždy sledujte kvalitu vody, v ktorej sa mienite kúpať a malé bábätká v lete radšej chlaďte iba v detskom bazéne napustenom pitnou vodou.

Button: Detský bazén

Ako je možné predchádzať šíreniu hnačkových ochorení u detí v kolektíve?

Hnačkové ochorenia sa v detských kolektívoch dobre a rýchlo šíria. To dáva ešte väčší dôraz na dodržiavanie vhodných preventívnych opatrení. Základom je dobrá hygiena detí, najmä pravidelné umývanie rúk a dezinfikovanie spoločných hračiek.

Veľmi dôležitá je opatrnosť v školských jedálňach a dodržiavanie vhodných preventívnych opatrení.

Ako rodičia však môžete taktiež prispieť k nižšej chorobnosti detí na hnačkové ochorenia a to najmä tým, že choré dieťa s príznakmi zvracanie alebo hnačky do kolektívu nepustíte.